Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety z Kaczki w cytrusach

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kaczki 2 sztuki
pomarańcza 4 sztuki
cytryna 2 sztuki
klarowane masło 2 łyżki
brązowy cukier 1 łyżka
pieprz
sól
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Filety z Kaczki w cytrusach

z umytych pomarańczy i cytryn otrzeć po łyżeczce skórki ,po czym z obu cytryn i połowy pomarańczy wycisnąć sok.Mięso umyć, osuszyć , podzielić w poprzek włókien na dość duże plastry, oprószyć je solą i pieprzem i skórką z cytrusów, przykryć i dobę trzymać w chłodzie. co jakiś czas przewracać.Skruszałe wyjąć , osuszyć papierowym ręcznikiem,obsmażyć na suchej patelni teflonowej. następnie przełożyć do rondla( najlepiej skórą do dołu ) , posmarować połową masła,zalać winem i dusić, aż będą miękkie. Od czasu do czasu przewracać je. Resztę pomarańczy kroimy na talarki ,podsmażamy na maśle, posypać cukrem i dalej smażyć,aż kryształki cukru się rozpuszczą.Podawać obłożone krążkami pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 08.01.2013 15:08
super
Simeo 05.01.2013 21:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak