Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
brandy
1 łyżka -
miód
2 łyżeczki -
oliwa
1 łyżka -
Pieprz biały mielony Prymat
1 szczypta -
sól
1 szczypta -
natka pietruszki
1 szczypta -
mandarynka
3 szt -
pomidor
1 szt -
sok wyciśnięty z pomarańczy
1 łyżka -
sok z cytryny
1 łyżeczka -
śmietana kremówka
4 łyżki -
chili Prymat
1 szczypta -
indyk
40 dag
Przepis i sposób przygotowania Filety z indyka w sosie mandarynkowym
Mięso umyć osuszyć i przekroić na 4 filety. Brandy wymieszać z miodem, 2 łyżkami oliwy, białym pieprzem Prymat i solą. Powstałym sosem posmarować filety z obu stron i odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć mięso na pozostałej oliwie, z obu stron na rumiano i przechować w cieple.
Przygotować sos: Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, wykroić z błonek miąższ. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki i usunąć pestki. Do sosu powstałego podczas smażenia mięsa wlać sok pomarańczowy i cytrynowy, miód, wymieszać, włożyć cząstki mandarynek i pomidora. Przyprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Gotować 5-7 minut, stale mieszając. Zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną. Usmażone filety podawać w sosie, przybrane natką z ryżem ugotowanym na sypko lub z bagietką.
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)