Filetowane ćwiarki kurczaka w sosie sojowym zapiekane z oliwkami

Filetowane ćwiarki kurczaka w sosie sojowym zapiekane z oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ćwiartki kurczaka

    4 sztuki
  • ząbek czosnku

    2
  • sos sojowy

    1 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1/2 łyżki
  • melisa liście

  • sól

  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ćwiartki filetujemy pozbywając się kości, skóry oraz tłuszczu (z części tych rzeczy można ugotować pyszny rosół). Do moździerza dodajemy pokrojony czosnek i ucieramy z solą. Dodajemy zioła prowansalskie oraz melisę i ucieramy na jednolitą masę. Dolewamy oliwę, ocet oraz sos sojowy, dokładnie mieszamy i polewamy tak przygotowaną marynatą mięso z ćwiartek. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Posypujemy pokrojonymi oliwkami i pieczemy ok 30 min w temp. 200°C. Można podawać z kaszą jęczmienną gotowaną w rosole z \"resztek\" kurczaka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mirka-Ludomila 07.11.2012 09:29
smaczne
Renataj 06.06.2012 08:45
Przepis godny wypróbowania ale jak dla mnie to bez oliwek.
BernadettaP 22.02.2012 14:12
Moje ulubione smaki !
Beatris 17.08.2011 09:02
Jak dla mnie bez oliwek, ale reszta bardzo mi odpowiada.
edyta44 03.08.2011 16:22
pyszne
maryśka 20.05.2011 21:58
Smaczne
Izabela/bella81 19.05.2011 08:44
apetyczne
Gosia32 09.02.2011 12:39
super pomysł
Grażyna13 23.10.2010 11:50
Smaczne i pomysłowe . Ja bardzo lubię mięso z ćwiartek.
ALAGOR 21.10.2010 10:44
świetny pomysł na obiad!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat