Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kaczki

    2 szt
  • pomarańcza

    2 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • masło

    1 łyżka
  • miód

    do smaku
  • cukier

    1/2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto
1. Umyć piersi z kaczki, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko ponacinać skórę ostrym nożem - ale uważać aby nie naciąć mięsa.
Krok 2 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto
2. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu i położyć w nim kaczkę - skórą do dołu. Smażyć przez około 8 minut. Odwrócić piersi na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut. Tłuszczu, który został na patelni nie wylewać!
(Przepraszam za stara patelnie ale na niej smaży mi się najlepiej)
Krok 3 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto
3. Wyjąć kaczkę z patelni, oprószyć solą i pieprzem i z wierzchu posmarować miodem (wtedy skorka zrobi się bardzo chrupiąca), wstawić do nagrzanego piekarnika, około 30 min. w 90 st.
Krok 4 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto
4. Teraz przygotujemy sos.
Pomarańcza umyć i wyszorować w cieplej wodzie. Następnie zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. I z całego owocu wycinamy filety (czyli cząstki bez białej skórki)
Krok 5 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto
5. Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok bez pestek. Ja miałam go tyle.
Krok 6 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto
6. Na patelnie, na której wcześniej podsmażaliśmy filet z kaczki, wrzucamy skórkę pomarańczową i chwile podsmażamy.
Krok 7 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto
7. Wlewamy sok z wyciśniętej pomarańczy i filety z owocu. Dodajemy łyżkę masła i jeżeli pomarańcze są kwaśne to pół łyżki cukru i redukujemy aż powstanie sos.
Krok 8 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto
8. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika, ale nie kroimy jej od razu, tylko czekamy aż chwilę ostygnie i przestana wrzeć soki wewnątrz piersi. Kroimy na grubsze plasterki. Kaczka powinna być lekko różowa w środku, nie sina!
Jeżeli uważamy, że kaczka jest zbyt krwista możemy jeszcze na chwilę włożyć plastry do piekarnika
Krok 9 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto
Podajemy według gustu. Możemy polać talerz sosem i ułożyć na nim kaczkę lub na odwrót polać kaczkę naszym sosem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Cukiereczek13 14.01.2013 19:09
dla mnie bomba :)
Magda24 13.01.2013 17:43
a jaki pyszny sosik , mniam :)
babajaga1969 13.01.2013 17:05
jaka piękna i soczysta pieczeń - piękna Ci wyszła - smaczne
Gracer 13.01.2013 14:05
super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat