Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kaczki
2 sztuki -
pomarańcza
2 sztuki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
masło
1 łyżka -
miód
do smaku -
cukier
1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

1. Umyć piersi z kaczki, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko ponacinać skórę ostrym nożem - ale uważać, aby nie naciąć mięsa.

2. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu i położyć kaczkę - skórą do dołu. Smażyć przez około 8 minut. Odwrócić piersi na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut. Tłuszczu, który został na patelni nie wylewać!

3. Piersi z kaczki zdjąć z patelni i przełożyć na talerz. Oprószyć solą i pieprzem, a z wierzchu posmarować miodem (wtedy skórka zrobi się bardzo chrupiąca). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach.

4. Przygotowanie sosu:
Pomarańcz umyć i wyszorować w ciepłej wodzie. Następnie zetrzeć skórkę z połowy. Z całego owocu wyciąć filety (czyli cząstki bez białej skórki).

5. Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok bez pestek. Ja miałam go tyle.

6. Na patelnię, na której wcześniej podsmażaliśmy filet z kaczki, przełożyć startą skórkę pomarańczy i chwilę podsmażyć.

7. Dodać sok z wyciśniętej pomarańczy i filety z owocu. Następnie dodać łyżkę masła i jeżeli pomarańcze są kwaśne to pół łyżki cukru. Całość zredukować do powstania sosu.

8. Kaczkę wyjąć z piekarnika, ale nie kroić jej od razu, tylko poczekać aż chwilę ostygnie i przestaną wrzeć soki wewnątrz piersi. Pokroić na grubsze plasterki. Kaczka powinna być lekko różowa w środku, nie sina!
Jeżeli uważamy, że kaczka jest zbyt krwista możemy jeszcze na chwilę włożyć plastry do piekarnika.

Podawać według gustu. Możemy polać talerz sosem i ułożyć na nim kaczkę lub na odwrót polać kaczkę naszym sosem.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się