Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kaczki

    2 sztuki
  • pomarańcza

    2 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • masło

    1 łyżka
  • miód

    do smaku
  • cukier

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto

1. Umyć piersi z kaczki, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko ponacinać skórę ostrym nożem - ale uważać, aby nie naciąć mięsa.

Krok 2 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto

2. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu i położyć kaczkę - skórą do dołu. Smażyć przez około 8 minut. Odwrócić piersi na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut. Tłuszczu, który został na patelni nie wylewać!

Krok 3 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto

3. Piersi z kaczki zdjąć z patelni i przełożyć na talerz. Oprószyć solą i pieprzem, a z wierzchu posmarować miodem (wtedy skórka zrobi się bardzo chrupiąca). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. 

Krok 4 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto

4. Przygotowanie sosu:
Pomarańcz umyć i wyszorować w ciepłej wodzie. Następnie zetrzeć skórkę z połowy. Z całego owocu wyciąć filety (czyli cząstki bez białej skórki).

Krok 5 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto

5. Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok bez pestek. Ja miałam go tyle.

Krok 6 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto

6. Na patelnię, na której wcześniej podsmażaliśmy filet z kaczki, przełożyć startą skórkę pomarańczy i chwilę podsmażyć. 

Krok 7 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto

7. Dodać sok z wyciśniętej pomarańczy i filety z owocu. Następnie dodać łyżkę masła i jeżeli pomarańcze są kwaśne to pół łyżki cukru. Całość zredukować do powstania sosu. 

Krok 8 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto

8. Kaczkę wyjąć z piekarnika, ale nie kroić jej od razu, tylko poczekać aż chwilę ostygnie i przestaną wrzeć soki wewnątrz piersi. Pokroić na grubsze plasterki. Kaczka powinna być lekko różowa w środku, nie sina!
Jeżeli uważamy, że kaczka jest zbyt krwista możemy jeszcze na chwilę włożyć plastry do piekarnika.

Krok 9 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto

Podawać według gustu. Możemy polać talerz sosem i ułożyć na nim kaczkę lub na odwrót polać kaczkę naszym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Cukiereczek13 14.01.2013 19:09
dla mnie bomba :)
Magda24 13.01.2013 17:43
a jaki pyszny sosik , mniam :)
babajaga1969 13.01.2013 17:05
jaka piękna i soczysta pieczeń - piękna Ci wyszła - smaczne
Gracer 13.01.2013 14:05
super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat