Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z okonia morskiego w koperkowej panierce i karbowanymi ziemniakami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

okoń morski 2 filety
koper świeży 4 łyżki
sól
jajko do panierowania
mąka pszenna do panierowania
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
olej do smażenia
ziemniaki 3
Papryka słodka mielona Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z okonia morskiego w koperkowej panierce i karbowanymi ziemniakami

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieram i kroję falistym nożem do frytek na dość duże kawałki. Obsypuję je solą, skrapiam oliwą i piekę na blasze wyłożonej folią aluminiową na złoty kolor (ok. 20-25 minut).
Krok 1 - Filet z okonia morskiego w koperkowej panierce i karbowanymi ziemniakami foto
2
Filet z ryby przyprawiam solą i mielonym pieprzem. Koperek siekam i dodaję do bułki tartej. Rybę panieruję w mące pszennej, rozkłóconym jajku i koperkowej bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor przez ok. 5 minut z każdej strony.
Krok 2 - Filet z okonia morskiego w koperkowej panierce i karbowanymi ziemniakami foto
3
Ziemniaki przyprawiam papryką w proszku. Okonia podaję na gorąco z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką, porową z marchwią.
Krok 3 - Filet z okonia morskiego w koperkowej panierce i karbowanymi ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 07.07.2013 10:27
wszystkie ryby i w każdej postaci lubię
emeslive 02.10.2012 16:06
Bardzo fajny przepis. Połącznie ryby z koperkiem zawsze się sprawdza, więc jest i zdrowo i smakowicie. Podoba mi się.
andrzej10 06.09.2012 08:31
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak