Filet z kurczaka z pesto z rukoli i prażoną dynią a do tego farfale ze szpinakiem

Filet z kurczaka z pesto z rukoli i prażoną dynią a do tego farfale ze szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

mięso

  • filet z kurczaka

    3 szt
  • pesto z rukoli

    z rukoli
  • pestki dyni

  • sól do smaku

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

makaron

  • makaron Farfale

    1 op
  • liście szpinaku

    300 g
  • czosnek ząbki

    2
  • cebula biała

    pół
  • ocet winny czerwony

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • śmietana 18-procentowa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka przekroić i rozklepać trochę lub jeśli jest mały rozklepać w całości.
Posypać solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i odstawić. Ziarna dyni uprażyć na suchej patelni, aż będą posdkakiwać.
W garnku rozgrzać odrobinę tłuszczu, przyrumienić cebulę i czosnek, dodać rozmrożony szpinak, doprawić oliwą i octem winnym, zagotować. po ok 5 min szpinak zmiksować blenderem i dodać śmietanę. Ponownie zagotować.
Makaron omnomnom wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości.

Na patelni rozgrzać tłuszcz kłaść filety i smażyć na rumiany kolor, po przewróceniu na wierzch położyć na każdym po łyżce pesto posypać ziarnami dyni i smażyć aż przyrumieni się druga strona filetu.
Na tej samej patelni podgrzać makaron ze szpinakiem.

Sałatkę zrobiłam z ogórka, cebuli i papryki z odrobiną oliwy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat