Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka nadziewany jabłkiem
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kminek, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Następnie dodajemy jabłko oraz pokrojony na mniejsze kawałki, seler naciowy. Smażymy do miękkości.
Filety z kurczaka formujemy w kieszonkę, nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem, spinamy wykałaczkami i nacieramy solą.
Kurczaka smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony.
Następnie zapiekamy 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
Do tłuszczu ze smażenia wsypujemy mąkę, zrumieniamy. Cały czas mieszając wlewamy sok i bulion, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, lekko redukujemy.
Ryż gotujemy na sypko z rodzynkami. Pod koniec gotowania (3-4 min) wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę. Odcedzamy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Kurczaka podajemy polanego sosem z ugotowanym na słodko ryżem.