Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kurczaka nadziewany jabłkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

filet z kurczaka 2 szt (po 200 g)
jabłko 1/2 szt
seler naciowy 1 łodyga
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy 2 łyżki
sól

Sos

mąka 1 łyżka
sok jabłkowy 100 ml
bulion drobiowy 100 ml

Ryż

ryż 100 g
rodzynki 1 garść
marchew 1 szt
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka nadziewany jabłkiem

Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki (np. kostkę)

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kminek, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Następnie dodajemy jabłko oraz pokrojony na mniejsze kawałki, seler naciowy. Smażymy do miękkości.

Filety z kurczaka formujemy w kieszonkę, nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem, spinamy wykałaczkami i nacieramy solą.

Kurczaka smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony.

Następnie zapiekamy 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

Do tłuszczu ze smażenia wsypujemy mąkę, zrumieniamy. Cały czas mieszając wlewamy sok i bulion, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, lekko redukujemy.

Ryż gotujemy na sypko z rodzynkami. Pod koniec gotowania (3-4 min) wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę. Odcedzamy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Kurczaka podajemy polanego sosem z ugotowanym na słodko ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 12.02.2017 21:18
bardzo apetyczna propozycja
benka 12.02.2017 20:59
Smaczne połączenie .
Edith85 12.02.2017 18:00
Ciekawe połączenie
Janina 12.02.2017 15:57
Fajne smaki;))
jagoda5913 12.02.2017 14:03
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak