Filet z indyka w pomidorach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z indyka

    1 kg
  • suszone pomidory

    3 łyżki
  • olej z suszonych pomidorów

    3 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • mąka

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Filet z indyka w pomidorach foto
Fileta z indyka myjemy i osuszamy. Olej z suszonych pomidorów mieszamy z przyprawami:suszonymi pomidorami /przyprawa/, czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i mieloną papryką. Powstałą papką smarujemy mięso i odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 2 - Filet z indyka w pomidorach foto
Następnego dnia mięso przekładamy do rękawa foliowego, układamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez ok. 40 min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy ale mięso wyjmujemy po 30-40 min.
Krok 3 - Filet z indyka w pomidorach foto
Sos z rękawa przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Miękkie masło ucieramy z mąką, dodajemy do gorącego sosu by go zagęścić i dokładnie mieszamy by uzyskać jednolity sos. Doprawiamy do smaku. Plastry mięsa polewamy przygotowanym sosem.
Do nadania pikanterii do natarcia mięsa możemy użyć również ostrej papryki. Do przygotowania marynaty użyłam suszonych pomidorów w proszku /przyprawa/.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malgorzata549 04.05.2016 14:02
pyszny pomysł :)
w mojej kuchni 02.04.2016 08:44
pyszne jedzonko dzisiaj podano
agaK. 31.03.2016 22:50
Fajne, dodała bym jeszcze trochę chili:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat