Filet z biało zielonym farszem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pojedyncze piersi z kurczaka

    2
  • jajko

    3
  • Farsz:

  • z ziołami

  • kiełków brokuła

    25 g
  • kaparów z zalewy

    1 łyżka
  • posiekanego szczypiorku

    1 łyżka
  • DODATKOWO:

  • zmiksowanych płatki kukurydzia

    2 szk
  • DO PANIEROWANIA

  • mąka do obtaczania

  • olej do smażenia

  • feta

    100 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Filet z biało zielonym farszem foto
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Przez każdy filet zrobić nacięcie tworząc kieszeń. Wierzch filetów oprószyć solą i pieprzem. Tak przygotowane filety odstawić na 15 minut. Do miseczki wrzucić odsączone kostki sera i widelcem je rozgnieść. Następnie dodać kiełki, szczypior i kapary oraz doprawić pieprzem i chili.
Krok 2 - Filet z biało zielonym farszem foto
Farszu nie solić bo kapary i ser są wystarczająco słone. Wymieszać farsz, podzielić go na dwie części i napełnić nim filety. Zmiksowane płatki wymieszać z bułką tartą, jajka rozbełtać z odrobiną soli i przygotować mąkę. Na patelnię wlać olej i rozgrzać go. Każdy napełniony filet obtoczyć dokładnie w mące, potem zanurzyć w jajku i na koniec panierować w płatkach i lekko docisnąć.
Krok 3 - Filet z biało zielonym farszem foto
Filety smażyć z obu stron na nie za mocnym ogniu na złoty kolor z obu stron.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 02.03.2014 11:45
pycha mięsko
dwa pokoje z kuchnią 22.04.2013 17:51
przepyszne!
Janina 22.04.2013 16:55
Bardzo smaczne
Megg 22.04.2013 16:29
wygląda bardzo smakowicie, pycha!!!
Olga_SK 22.04.2013 14:20
niezła kompozycja smaków!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat