Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet w sosie jarmużowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 podwójna pierś
sól i pieprz do smaku
bulion drobiowy 2 szklanki
mąka do zagęszczenia
śmietana 1 łyżka
jarmuż 25 dag drobno pokrojonego
ser żółty 6 plasterków
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Filet w sosie jarmużowym

Każdy kawałek fileta (podzielić na 6 porcji) lekko rozbijamy, przyprawiamy i smażymy z obu stron.

Do 1,5 szklanki bulionu dokładamy jarmuż i razem miksujemy. Podgrzewamy. W pozostałej ilości bulionu rozmącamy mąkę oraz śmietanę. Zagęszczamy i zabielamy nasz sos wlewając mieszaninę do bulionu z jarmużem. Chwilkę gotujemy by skrobia się rozkleiła. Doprawiamy.

Na usmażone filety nakładamy po plasterku sera i zapiekamy w piekarniku by ser się rozpuścił.

Do talerzyków wlewamy sos i zatapiamy w nim po 2 kawałki fileta z serem (na jedną porcję).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.01.2017 21:39
Bardzo dobry.
IZABELA29 28.12.2016 15:54
Dla mnie nowosc

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak