Filet pod jarmużem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    1 podwójny
  • jarmuż

    200 gram liści
  • cebula

    1 sztuka
  • ser żółty

    ok 80 gram
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • czosnek

    1 ząbek
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Filet pod jarmużem foto
Z jarmużu usuwamy grube części liści. Pozostałą cześć obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy liście zmiękną odcedzamy je i studzimy.
Krok 2 - Filet pod jarmużem foto
Między czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
Krok 3 - Filet pod jarmużem foto
Do gotowej dokładamy odciśnięty i pokrojony jarmuż. Całość smażymy razem około 5 minut. W trakcie smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku.
Krok 4 - Filet pod jarmużem foto
Filet porcjujemy na około 4 części, lekko rozbijamy. Tak przygotowane mięso oprószamy przyprawami i pozostawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie smażymy na oleju z obu stron do zrumienienia.
Na usmażone mięso nakładamy przygotowaną masę jarmużową.
Krok 5 - Filet pod jarmużem foto
Na wierzch ścieramy na grubych oczkach ser żółty. Całość zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera. Gotowe.
Jadwiga/Jaga85
Tak przygotowane mięso podaje w towarzystwie ziemniaków. To ciekawa i smaczna odmiana dla tradycyjnego filetu drobiowego. Jarmuż można zastąpić szpinakiem!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 24.01.2015 21:26
Takie inne, fajne jedzenie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat