Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet pod jarmużem

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 podwójny
jarmuż 200 gram liści
cebula 1 sztuka
ser żółty ok 80 gram
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
czosnek 1 ząbek
olej do smażenia

Porada

Tak przygotowane mięso podaje w towarzystwie ziemniaków. To ciekawa i smaczna odmiana dla tradycyjnego filetu drobiowego. Jarmuż można zastąpić szpinakiem!

Przepis i sposób przygotowania na: Filet pod jarmużem

Kroki postępowania

1
Z jarmużu usuwamy grube części liści. Pozostałą cześć obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy liście zmiękną odcedzamy je i studzimy.
Krok 1 - Filet pod jarmużem foto
2
Między czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
Krok 2 - Filet pod jarmużem foto
3
Do gotowej dokładamy odciśnięty i pokrojony jarmuż. Całość smażymy razem około 5 minut. W trakcie smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku.
Krok 3 - Filet pod jarmużem foto
4
Filet porcjujemy na około 4 części, lekko rozbijamy. Tak przygotowane mięso oprószamy przyprawami i pozostawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie smażymy na oleju z obu stron do zrumienienia.
Na usmażone mięso nakładamy przygotowaną masę jarmużową.
Krok 4 - Filet pod jarmużem foto
5
Na wierzch ścieramy na grubych oczkach ser żółty. Całość zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera. Gotowe.
Krok 5 - Filet pod jarmużem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.01.2015 21:26
Takie inne, fajne jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak