Figi ze śliwkami i sosem szodonowym.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fig świeżych

    5 szt
  • śliwki węgierki

    15 szt
  • masło

    2 łyżki
  • miód prawdziwy

    1 łyżka
  • nerkowce

    1 garść
  • wino czerwone

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na maśle ,miodzie i winie przesmażyć połówki śliwek .
Figi umyć ,przekroić na krzyż do połowy i od dołu lekko ścisnąć ,aby się rozchyliły.
Do środka każdej figi wsunąć połówkę przesmażonej śliwki.
Figi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem z patelni .
Posypać orzechami lub migdałami.
Zapiekać 10-15 min w temp. 180stop.Czas zapiekania zależy od dojrzałości fig oraz naszych preferencji.
Gotowe figi podajemy z sosem szodonowym .
Sos szodonowy .
3 żółtka
100 g cukru
250 ml wina białego wytrawnego lub półwytrawnego lub słodkiego
Żółtka ubijać z cukrem w kąpieli wodnej ,wlać wino i dalej ubijać ,aż utworzy się gesty sos.
Szodon możemy podawać ciepły i zimny .Jeśli chcemy podać na zimno ,to po zdjęciu z kąpieli wodnej ubijamy ,aż sos całkowicie ostygnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 17.09.2015 12:13
jaki sos :)
Magda60 26.10.2013 20:40
swietny przepis
Janina 30.09.2013 12:45
Pyszności;)
msmors 30.09.2013 12:34
ciekawy przepis
cukiereczek 29.09.2013 17:46
wow ale super przepis
joanna__s 29.09.2013 16:32
Bardzo ciekawy pomysł, wart wypróbowania.
iwi 29.09.2013 16:11
przepyszne te figi
Renata9 29.09.2013 15:06
pyszne te figi ze śliweczką

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat