Figa bez maku

Figa bez maku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • figa świeża

    1 sztuka
  • ser pleśniowy typu Roquefort

    10 dag
  • miód

    1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżeczka
  • sos teryiaki

    1/2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    1 szczypta do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Figa bez maku foto
Zrobić sos mieszając miód , ocet balsamiczny , sos Teryiaki i doprawiając go do smaku pieprzem .
Krok 2 - Figa bez maku foto
Figę dobrze umyć , osuszyć , odciąć zdrewniały czubeczek i naciąć na krzyż nie docinając do końca tak by dawała się rozłożyć a nie rozpadała .
Krok 3 - Figa bez maku foto
Ser pokroić na kawałki .
Podawać układając figę i ser obok siebie , lekko kropiąc sosem . Resztę sosu podać obok tak by polewać nim figę w ilości jaka nam pasuje .
Jest to 1 porcja . Proponuję podawanie każdemu osobnej porcji jako przystawki lub po prostu przekąski.
Krok 4 - Figa bez maku foto
Pojawiły się wreszcie świeże figi .Już się cieszę na te wszystkie ,,przegryzajki " .Nie odmówiłam sobie by zaraz nie zrobić w wersji którą najbardziej lubię - z serem pleśniowym - skropioną sosem ostro-kwaśno-słodki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

joanna__s

03.11.2013 11:01
Uwielbiam figi, a ten przepis jest rewelacyjny.

Ewa104

03.11.2013 10:18
Buniu,pal licho ten mak.Ale za to jaka figa.Wspaniale się prezentuje.

fotoviderek

03.11.2013 09:00
Świetne połączenie :)

marianp20

02.11.2013 23:38
fajne figi

Renataj

02.11.2013 22:54
W takiej wersji /z serem/ jeszcze figi nie jadłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat