Fenkuł zapiekany pod beszamelem.

Fenkuł zapiekany pod beszamelem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fenkuł

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • ser feta

    10 dag
  • orzeszki pini

  • sól, pieprz

  • beszamel

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Fenkuł trochę podgotować i ostudzić. Jeżeli środek jest twardy należy go wykroić. Pokroić w plastry, albo pokroić na 6 części i podsmażyć na oliwie.
Paprykę pokroić i lekko przesmażyć na oliwie.
Zrobić beszamel. Jest również gotowy sos beszamelowy.
W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym ułożyć cząstki kopru i papryki. Posolić i oprószyć pieprzem.
Zalać beszamelem i posypać pokruszonym serem feta oraz ziarnami.
Zapiekać, aż potrawa się przyrumieni.

Zapewniam, tak przygotowany fenkuł jest delikatny, lekki o intrygującym smaku, pycha. Dla" małojadków" stanowi samodzielne dosyć pożywne danie. a dla pozostałych smakoszy wyśmienity dodatek .

Koper włoski czyli fenkuł, pochodzi z Azji Mniejszej i basenu Morza Śródziemnego, gdzie rośnie do dzisiaj w stanie dzikim. Roślina była już znana starożytnym Egipcjanom, Rzymianom i Grekom. Również Azjaci cenili jej właściwości lecznicze i przyprawowe. Dobrze wpływa na trawienie oraz pobudza pracę żołądka i jelit. Celom leczniczym służy gorzka odmiana, natomiast w kuchni znalazł zastosowanie łagodny w smaku, o delikatnym anyżowym aromacie koper warzywny. W krajach śródziemnomorskich fenkuł jest bardzo popularnym i lubianym warzywem. Można z nim robić wszystko, jeść na surowo, smażyć, dusić, gotować, zapiekać, grillować i przyrządzać konfitury. Jego dużym walorem jest lekki anyżowy aromat, który trochę zanika podczas obróbki termicznej. Koper doskonale pasuje, w każdej postaci, do ryby, białego mięsa i drobiu. Zakup tych bulw ,obfitych w witaminę C, nie powinien sprawiać kłopotu. W handlu są przez cały rok. Należy tylko zwracać uwagę na świeżość warzywa, wybierać bulwy białe, zdrowe, bez rdzawych plam, z zielonymi, nie zwiędłymi listkami. Chcąc podnieść chrupkość plastrów kopru, należy je włożyć do wody z lodem na pół godziny i potem osuszyć.

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Maria 70

06.11.2013 00:01
Przepis zachęcający do eksperymentowania z fenkułem.

Beata999

03.11.2013 21:20
Rzadko kupuję fenkuł i muszę to naprawić,bo tu same pyszności.

Ola1984

03.11.2013 09:24
Bardzo lubię dania zapiekane pod beszamelem, tak niewiele potrzeba do szczęście :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat