Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki waniliowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
cukier 100 g
mąka pszenna 450 g
budyń waniliowy 80 g
cukier waniliowy 2 łyżki
jajko 3
mleko 4 łyżki
sól szczypta

Porada

Zamiast budyniu i cukru waniliowego warto wykorzystać suszoną wanilię. Faworki będą wówczas znacznie bardziej aromatyczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki waniliowe

Wszystkie składniki zmiksować dokładnie z połową mąki. Kiedy masa będzie gładka, dodać resztę mąki i zagnieść ciasto ręką. Jeśli będzie za rzadkie - podsypać mąką; jeśli zaś zbyt twarde - dodać odrobinę wody lub mleka. Gotowe ciasto należy schłodzić, wkładają na pół godziny do lodówki. Po upływie 30 minut wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość 4-5mm, a następnie wycinać paski o wymiarach 5x10cm. Każdy z pasków naciąć w środku. Przez powstały otwór przepleść jeden z końców paska. Tak przygotowane faworki smażyć z obu stron na oleju przez 3-5 minut na złoty kolor. Po usmażeniu oprószyć waniliowym cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 07.02.2015 21:47
uwielbiam faworki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak