Faworki luksusowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    35 dag
  • śmietana

    3/4 szklanki
  • rum

    3 łyżki
  • masło

    5 dag
  • jajko

    2 szt
  • żółtko jajek

    6 szt
  • cukier puder

  • cukier waniliowy

  • sól do smaku

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę zagniatamy z masłem.
Dodajemy żółtka ,jajka i śmietanę .

Dokładanie wyrabiamy.
Pod koniec dolewamy rum i solimy.

Ciasto wałkujemy na grubość 1 mm.

Wycinamy nożem lub radełkiem kształt rombu i kształtujemy faworki.
Smażymy z obu stron na złoty kolor .

Odsączamy od nadmiaru oleju na papierowych ręcznikach.
Wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zosia1 25.02.2013 09:43
Z pirackim trunkiem są na pewno wyjątkowe w smaku
manaika 03.05.2012 13:38
niesamowite
AGNIESZKA144 09.03.2012 15:21
pyszne
Grażyna13 29.02.2012 00:21
Wspaniałe !
zuzanna_z 11.12.2011 14:54
wygląda smacznie
smakowita 05.12.2011 21:04
bardzo lubię
kochanyptysiu 03.12.2011 11:09
cos wspanialego,wielkiplus
teresa18 02.12.2011 20:01
takie lubię
Iwusia 28.11.2011 23:24
pysznosci
sylwia / sytofala 28.11.2011 21:18
piękne zdjęcie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat