FAWORKI KARNAWAŁOWE / CHRUST

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • spirytus

    1 łyzka
  • żółtka

    2 szt
  • śmietana kwaśna

    100 g
  • sól

    1 szczypta
  • smalec

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy ze śmietaną ( siekając nożem ).

Dodajemy żółtka , spirytus i szczyptę soli, dokładnie wyrabiamy ( jeśli będzie się kleiło , podsypujemy mąką ).

Wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem przez kilka minut , składając co chwilę na pół i przykrywamy pieluchą lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 – 15 minut.

Rozwałkowujemy na cieniutki placek, kroimy nożem lub radełkiem na paski szerokości ok. 2,5 cm cm i długości ok. 12 cm.

Każdy pasek nacinamy wzdłuż w środku i przewijamy przez dziurkę.

Smalec rozgrzewamy w garnku bardzo mocno i wrzucamy po kilka faworków, smażąc na złoty kolor.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Posypujemy obficie cukrem pudrem!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 07.01.2015 00:25
pysznie wyglądają ;)
anemon 06.01.2015 22:10
Jak karnawał, to muszą być faworki.
pajbek 06.01.2015 19:56
pyszne :-)
kasiaw 06.01.2015 17:15
uwielbiam je
Katarzyna59 06.01.2015 16:37
bardzo smaczne faworki
Wiktoria29 06.01.2015 16:29
sezon karnawałowy czas zacząć pysznymi faworkami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat