FAWORKI KARNAWAŁOWE / CHRUST

FAWORKI KARNAWAŁOWE / CHRUST

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • spirytus

    1 łyzka
  • żółtko jajek

    2 szt
  • śmietana kwaśna

    100 g
  • sól

    1 szczypta
  • smalec

    250 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania FAWORKI KARNAWAŁOWE / CHRUST

Mąkę mieszamy ze śmietaną ( siekając nożem ).

Dodajemy żółtka , spirytus i szczyptę soli, dokładnie wyrabiamy ( jeśli będzie się kleiło , podsypujemy mąką ).

Wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem przez kilka minut , składając co chwilę na pół i przykrywamy pieluchą lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 – 15 minut.

Rozwałkowujemy na cieniutki placek, kroimy nożem lub radełkiem na paski szerokości ok. 2,5 cm cm i długości ok. 12 cm.

Każdy pasek nacinamy wzdłuż w środku i przewijamy przez dziurkę.

Smalec rozgrzewamy w garnku bardzo mocno i wrzucamy po kilka faworków, smażąc na złoty kolor.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Posypujemy obficie cukrem pudrem!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

dollce 07.01.2015 00:25
pysznie wyglądają ;)
anemon 06.01.2015 22:10
Jak karnawał, to muszą być faworki.
pajbek 06.01.2015 19:56
pyszne :-)
kasiaw 06.01.2015 17:15
uwielbiam je
Katarzyna59 06.01.2015 16:37
bardzo smaczne faworki
Wiktoria29 06.01.2015 16:29
sezon karnawałowy czas zacząć pysznymi faworkami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat