faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • żółtko jajek

    6
  • cukier puder

    2 łyżki
  • śmietana

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • spirytus

    1 łyżka
  • szczypta soli

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie wybić ciasto wałkiem przez jakieś 5 min.
Ciasto rozwałkować bardzo cienko i pociąć paski, każdy pasek naciąć na środku i przepleść jeden koniec paska.
Smażyć faworki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
maciek7 03.01.2012 17:39
uwielbiam
agata1722 07.03.2011 20:53
ja najczęściej robię drożdżowe ale te też są smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat