Faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • żółtka

    6 szt
  • śmietana

    3 łyżki
  • spirytus

    1 łyzka
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżeczki
  • cukier puder

    10 dag
  • cukier wanilinowy

    15 dag
  • tłuszcz do smażenia

  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać żółtka, sol, śmietanę, spirytus. Nożem wymieszać wszystkie składniki a następnie dokładnie ciasto wyrobić. Cienko rozwałkować , pokroić na pasy nożem lub radełkiem, porobić w środku każdego pasa nacięcie, przewinąć. Smażyć w szerokim płaskim naczyniu. Osączone z tłuszczu posypać cukrem pudrem z wanilią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta 23.04.2013 18:33
pyszne,dawno nie jadłam
zuzanna_z 22.05.2012 14:12
smaczne
Łukasz15 20.01.2012 19:51
ja również uwielbiam
barbara11561 08.07.2011 10:53
Ciekawe czy znajdzie się ktoś,kto nie lubi faworków????są pyszne:):)
Jaheira11 17.01.2011 21:30
moje ulubione słodkości

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat