Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
cukier 1,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
kwaśna śmietana 5 dużych łyżek
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę wymieszać z cukrem i solą.Oddzielić żółtka od białek i dodać żółtka wraz ze śmietaną do mąki. Zagnieść na jednolitą masę.Przełożyć ciasto na stolnicę i zbijać drewnianym wałkiem przez 10-15 minut.Za każdym razem składamy ciasto na pół i zbijamy wałkiem i tak postępujemy cały czas.Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko.Pokroić na paski a następnie na prostokąty.Każdy prostokąt naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec. Nagrzać olej na patelni, smażyć faworki z obu stron. Gdy lekko przestygną posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 02.02.2017 08:05
Jakie piękne,złociste,aż chce się porwać kilka
gusia1000 02.02.2017 00:00
Niedługo będę je smażyć.
iziona 01.02.2017 19:22
Uwielbiam !
Janina 01.02.2017 15:46
Świetne faworki;))
Grazyna0211 01.02.2017 15:34
smaczne faworki
dodi 01.02.2017 14:02
ale bym zjadła
Ola1young 01.02.2017 13:09
bardzo pyszne :)
Mniam 01.02.2017 13:06
Smaczne do pochrupania :)
Konczi 01.02.2017 12:43
uwielbiam domowy chrust - mniam!
Madzai 01.02.2017 12:00
Jakie piękne :)
ben-ka 01.02.2017 11:33
Jakie pyszne !
bertpvd 01.02.2017 10:56
piękne i smaczne
tobi1989 01.02.2017 10:53
Uwielbiam :) Czekam na Tłusty Czwartek :)
Małgorzata92 01.02.2017 10:15
Wspaniałe :)
Futka 01.02.2017 09:50
Uwielbiam
w mojej kuchni 01.02.2017 09:48
same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak