Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500g
cukier 100g
masło lub margaryna 100g
cukier waniliowy 16g
sól szczypta
proszek do pieczenia 15g
jaja 4szt
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Kroki postępowania

1
Masło ucieramy na kremową masę z cukrem waniliowym. Dodajemy jajka mąkę, cukier, sól, proszek zagniatamy.
Krok 1 - Faworki foto
2
Zagniecione ciasto zostawiamy na pól godziny by odpoczęło.
Krok 2 - Faworki foto
3
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy z niego dowolny kształt. ( prostokąty kwadraty z przecięta na środku dziurką i przełożone przez środek )
Krok 3 - Faworki foto
4
W garnku podgrzewamy olej. Faworki smażymy na złoto - brązowy kolor i osuszamy na papierowym ręczniku.
Krok 4 - Faworki foto
5
Faworki podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego
Krok 5 - Faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 20.03.2015 14:17
uwielbiam faworki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak