Faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500g
  • cukier

    100g
  • masło lub margaryna

    100g
  • cukier waniliowy

    16g
  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    15g
  • jaja

    4szt
  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Faworki foto
Masło ucieramy na kremową masę z cukrem waniliowym. Dodajemy jajka mąkę, cukier, sól, proszek zagniatamy.
Krok 2 - Faworki foto
Zagniecione ciasto zostawiamy na pól godziny by odpoczęło.
Krok 3 - Faworki foto
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy z niego dowolny kształt. ( prostokąty kwadraty z przecięta na środku dziurką i przełożone przez środek )
Krok 4 - Faworki foto
W garnku podgrzewamy olej. Faworki smażymy na złoto - brązowy kolor i osuszamy na papierowym ręczniku.
Krok 5 - Faworki foto
Faworki podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megg 20.03.2015 14:17
uwielbiam faworki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat