Faworki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    350 g
  • jogurt naturalny

    4 łyżki
  • spirytus

    1 łyżka
  • żółtka

    3 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • masło roślinne

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Faworki foto
Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej jogurt, żółtka, jajko, proszek do pieczenia, spirytus, cukier waniliowy i zwykły. Mieszamy łyżką do połączenia składników.
Krok 2 - Faworki foto
Do ciasta dodajemy miękkie masło i mieszamy łyżką.
Krok 3 - Faworki foto
Następnie przekładamy na blat i zagniatamy. Ciasto powinno być plastyczne, zwięzłe, nieklejące się i dość twardawe. Tak przygotowane wkładamy do miski i zostawiamy w chłodnym miejscu na około 1,5 godziny.
Krok 4 - Faworki foto
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat i ponownie zagniatamy. Dzielimy na mniejsze porcje i cienko wałkujemy.
Krok 5 - Faworki foto
Wycinamy prostokąty o wymiarach mniej więcej 3x12cm. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta.
Krok 6 - Faworki foto
W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy po około 5 sztuk faworków. Usmażone odsączamy w nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzone faworki posypujemy obficie cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 04.06.2014 14:33
lubię taki chrust
Alex_M 27.02.2014 11:24
więc częstuję się kilkoma :D
everay 26.02.2014 12:19
uwielbiam faworki
Pyszota 26.02.2014 10:53
faworki czas zacząć piec :-)
AZgotuj 26.02.2014 09:49
wyszły świetne!
agnieszka131919 26.02.2014 09:42
pyszności...
2milutka 26.02.2014 09:33
klasyka na tłusty czwartek?:)
Kuchenka 26.02.2014 08:36
apetyczne są:)
idealme 26.02.2014 08:27
BARDZO SMACZNE ;)
Beatris 26.02.2014 08:25
Schrupałabym kilka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat