Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dkg
żółtka jaj 3 sztuki
kwaśna śmietana 3 łyżki
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder do opruszenia
olej do smażenia
spirytus 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Z podanych składników zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.Z ciasta formujemy kulę i wałkiem do wałkowania uderzamy w nie kilka razy,zagniatamy ciasto 2-3 razy i znów uderzamy w nie.Należy je dobrze " zbić" aby w cieście powstały pęcherzyki powietrza.Odkładamy do lodówki na około pół godziny.

Następnie wałkujemy ciasto na grubość około 1/2 cm i kroimy w paski szerokoćci około 2,5 cm i długoćci10-12 cm.Każdy paseczek naciąć wzdłóż po środku na długość około 3 cm i przewlec przez ten odwór jeden koniec.

Piec na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron aż się zarumienią.

Odsączać na np.papierowym ręczniku.

Obficie posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 30.05.2013 12:47
Dziękuję:)
Lampencjo 30.05.2013 12:23
super faworki
miki47 30.05.2013 12:09
bardzo smacznie. daję smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak