Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
żółtko jajek 4 sztuki
mąka pszenna 200 g
cukier puder 2 łyżki
masło 2 łyżki
mleko 1 łyżka
wódka 1 kieliszek
mąka do podsypywania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę i cukier puder przesiać do miski. Dodać jajka oraz żółtka i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia wszystkich składników. Kolejno dodać mleko, miękkie masło i alkohol - dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat podsypać mąką i cienko rozwałkować. Z ciasta radełkiem wycinać prostokąty, naciąć je w środku i kolejno jeden z rogów przez nie przeciągnąć. Faworki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Po ich wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 23.02.2013 00:19
pyszne;]
joanna43 03.02.2013 16:55
dzięki za miłe komentarze :) @Ania fronezis - takie proporcje były w przepisie więc tak musi być :)
Ania28 03.02.2013 15:19
trochę dziwne proporcje... Ale może tak musi być...
Janina 03.02.2013 10:46
dobre i na czasie
msmors 03.02.2013 10:44
fajne
Paolcia 03.02.2013 10:20
czas na tłustości :)
Piter 31 03.02.2013 10:19
Super wyglądają i napewno pysznę są.
fotoviderek 03.02.2013 10:14
Pycha na tłusty czwartek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak