Faworki

Faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • margaryna

    40 g
  • żółtko jajek

    10 szt
  • śmietana 12%

    120 g
  • spirytus

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Faworki

Mąkę przesiać, dodać margarynę oraz śmietanę i całość posiekać nożem. Nastepnie dodać żółtka, proszek do pieczenia, wanilię oraz spirytus. Całość zagnieść i odstawić na ok. 20 min.(ciasto będzie twarde i zbite). Po tym czasie ciasto przy pomocy wałka ubijać przez kilka minut. Ciasto podzielić na kilka części i każdą cienko rozwałkować w kształt prostokąta. Przy pomocy radełka wyciąć prostokąty o wymiarach ok. 3cm x 10cm. Każdy pasek naciąć i przekładać jeden z końców ciasta. Tak przygotowane faworki smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Osączyć na papier kuchennym i ostudzone posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Malinka 17.02.2013 13:00
Faworki uwielbiam, tylko szkoda, że mi nie wychodzą:(
Katarzyna/kate1980 24.01.2013 21:44
uwielbiam faworki
aisza1 19.01.2013 14:18
dobre
aisza1 19.01.2013 14:18
dobre
halina17 19.01.2013 12:16
Dobre faworki.
Milena87 18.01.2013 20:55
już nie mogę się doczekać tłustego czwartku:)
Gracer 18.01.2013 20:25
super
Konczi 18.01.2013 20:14
uwielbiam = pycha
Alex_M 18.01.2013 19:32
uwielbiam!
czekoladka_m 18.01.2013 19:18
Znowu kusisz tymi faworkami:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat