Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,25 szklanka
żółtko jajek 5 szt
śmietana 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
smalec 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Z mąki,żółtek,śmietany,cukru i octu zagnieść ciasto tak twarde jak na pierogi.Następnie ciasto cienko rozwałkować,pokroić na ukośne pasy 10-12cm i szerokości 2-3cm.W środku każdego paska zrobić nacięcie (wyciąć szparę), przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Układać na stolnicy jeden obok drugiego.Rozgrzać 50 dag oleju bądź smalcu do 180 stopni w szerokim i dużym garnku.Wkładać do niego po maksymalnie 3 faworki jednocześnie.Po około 20 sekundach gdy od spodu zaczną się rumienić, przełożyć je drewnianym patyczkiem do szaszłyków na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 20 sekund do czasu aż lekko zrumienią się z drugiej strony.Faworki wyławiać drewnianym patyczkiem i układać je na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 07.02.2013 13:26
wyszły super
Henryka2 05.01.2013 14:07
Tak, faworki są pycha, ale chyba nie akurat te. Faworki bez napowietrzenia, czyli albo wybicia wałkiem albo przepuszczenia przez maszynkę, są twarde.
Klausia 05.01.2013 11:21
Faworki są pycha :)
Anula 05.01.2013 11:10
Sezon otworzony!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak