Faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    7 szt
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • śmietana gęsta

    6 łyżek
  • spirytus

    2 łyżki (ocet)
  • cukier waniliowy

    3 łyżeczki
  • sól do smaku

  • cukier puder

    do posypania
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Faworki  foto
Mąkę przesiewamy, dodajemy- sól, żółtka, cukier waniliowy, śmietanę, spirytus. Zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Faworki  foto
Wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne i jednolite. Robimy kulkę i zbijamy za pomoca młotka przez kilka minut.
Krok 3 - Faworki  foto
ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy paski szerokosci ok 5 cm. kazdy pasekprzecinamy w poprzek tworząc mniejsze romby, w srodku rombu robimy niewielkie nacięcie. Łapiemy za jeden z dłuższych rogów i przewijamy przez powstałą w środku dziurkę.
Krok 4 - Faworki  foto
Tak postepujemy ze wszystkimi faworkami, można robić mniejsze lub wieksze w zależności od upodobań. można ciasto również lekko rozciągnąć.
Krok 5 - Faworki  foto
Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia, ktore następuje dość szybko wiec trzeba uważac by sie nie spaliły. odsączyc na papierze do pieczenia
Krok 6 - Faworki  foto
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat