faszerowany bakłażan

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • bakłażan

  • sól

  • olej

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

farsz

  • mięso mielone

    300g
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

  • pieprz

  • sól

  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • zioła

posypka

  • ser tarty

    garść
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2-3 łyżki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - faszerowany bakłażan foto
Bakłażan umyć, przekroić na pół. Naciąć w kratkę nie przecinając skóry. Włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać solą i ziołami. Piec do miękkości, około 20-30minut, 180stopni.
Krok 2 - faszerowany bakłażan foto
Mięso mielone wymieszać z pokrojoną cebulką i czosnkiem. Dodać przyprawy.
Krok 3 - faszerowany bakłażan foto
Mięso usmażyć na patelni.
Krok 4 - faszerowany bakłażan foto
Tarty ser wymieszać z bułką tartą i ziołami.
Krok 5 - faszerowany bakłażan foto
Bakłażan wyciągnąć z pieca i wydrążyć.
Krok 6 - faszerowany bakłażan foto
Wydrążyć tak aby nie naruszyć skórki. Miąższ można wymieszać z farszem lub użyć do czegoś innego. Skórkę nafaszerować, posypać posypką.
Krok 7 - faszerowany bakłażan foto
Piec w 180 stopniach, do roztopienia się sera. Około 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 16.03.2015 23:01
ale smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat