Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faszerowany bakłażan

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

bakłażan
sól
olej
Zioła prowansalskie suszone Prymat

farsz

mięso mielone 300g
czosnek 1 ząbek
cebula
pieprz
sól
Przyprawa garam masala orientalna Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
zioła

posypka

ser tarty garść
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: faszerowany bakłażan

Kroki postępowania

1
Bakłażan umyć, przekroić na pół. Naciąć w kratkę nie przecinając skóry. Włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać solą i ziołami. Piec do miękkości, około 20-30minut, 180stopni.
Krok 1 - faszerowany bakłażan foto
2
Mięso mielone wymieszać z pokrojoną cebulką i czosnkiem. Dodać przyprawy.
Krok 2 - faszerowany bakłażan foto
3
Mięso usmażyć na patelni.
Krok 3 - faszerowany bakłażan foto
4
Tarty ser wymieszać z bułką tartą i ziołami.
Krok 4 - faszerowany bakłażan foto
5
Bakłażan wyciągnąć z pieca i wydrążyć.
Krok 5 - faszerowany bakłażan foto
6
Wydrążyć tak aby nie naruszyć skórki. Miąższ można wymieszać z farszem lub użyć do czegoś innego. Skórkę nafaszerować, posypać posypką.
Krok 6 - faszerowany bakłażan foto
7
Piec w 180 stopniach, do roztopienia się sera. Około 15 minut.
Krok 7 - faszerowany bakłażan foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 16.03.2015 23:01
ale smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak