Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane ziemniaczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 5 sztuk
mięso mielone 300 gram
papryka czerwona 1 sztuka
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczki
sos sojowy 1 łyżka
sól
pieprz
ser żółty

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane ziemniaczki

Kroki postępowania

1
Ziemniaki wymyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić. Cebulę, czosnek, paprykę pokroić w kosteczkę, marchew zetrzeć na tarce. Na patelni podsmażyć na rumiano mięso mielone, dokładnie je podzielić i smażyć kilka minut.
Krok 1 - Faszerowane ziemniaczki foto
2
Następnie dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek oraz pokrojoną paprykę i tartą marchew, dusić aż warzywa lekko zmiękną. Podlać ok. 1/4 szklanki wody, dodać koncentrat oraz przyprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i sosem sojowym.
Krok 2 - Faszerowane ziemniaczki foto
3
Ziemniaki obrać cienko ze skórki, przeciąć na połówki, wydrążyć łyżeczką. Do ziemniaków nałożyć sporą porcję farszu, wyrównać.
Krok 3 - Faszerowane ziemniaczki foto
4
Ułożyć ziemniaki na blasze i posypać tartym serem. Zapiec ok. 20 min. w temp. 180st. C.
Krok 4 - Faszerowane ziemniaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 27.09.2014 11:34
Fajne Twoje ziemniaczki :-)
Kuchenka 25.09.2014 18:22
rewelacyjne jedzonko
DorotaZ 25.09.2014 16:58
Chętnie wypróbuję:)
Gracer 25.09.2014 13:19
lubię takie
izapozdro 25.09.2014 12:48
mniam, na pewno pyszne :)
jasiek 25.09.2014 12:00
dobrze nadziane
sylwia_mc1 25.09.2014 11:55
boskie ziemniaczki
Adamorek 25.09.2014 11:38
pyszniutki farsz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak