Faszerowane udka z kaszą i dynią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    1 szkl
  • udka kurczaka

    3 szt
  • śliwki suszone

    150 g
  • dynia

    300 g (hokkaido)
  • jajko

  • bułka tarta

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    2 łyżki posiekanej
  • masło

    2 łyżki
  • sól i pieprz

  • czosnek granulowany

    1/2 łyżeczki
  • imbir mielony

    1/4 łyżeczki
  • przyprawa curry

    szczypta
  • kurkuma mielona

    szczypta
  • miód

    1 łyżka
  • potrzebne akcesoria kuchenne

    wykałaczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka myjemy i osuszamy. Delikatnie zdejmujemy skórkę i ściągamy ją prawie do końca kości. Przy pomocy tasaka łamiemy kość w najcieńszym miejscu, końcówkę zostawiamy razem ze skórką.
Mięso oddzielamy od kości i mielimy przez maszynkę (kostki możemy użyć do przygotowania wywaru na zupę).
Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, natkę, czosnek granulowany oraz sól i pieprz do smaku- wyrabiamy na gładką masę.
Farszem wypełniamy skórki z udek, spinami wykałaczkami.

Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim udka z obu stron na rumiano, a potem przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 *C, pod koniec pieczenia odkrywamy, żeby się skórka bardziej zarumieniła.

Kaszę gotujemy na sypko w 2 szklankach osolonej wody.

Dynię obieramy ze skórki , kroimy w dość grubą kostkę i smażymy na tym samym maśle, które pozostało po udkach.
Gdy dynia jest już miękka dodajemy suszone śliwki i miód, przyprawiamy do smaku kurkumą , curry i imbirem.
Podajemy razem z kaszą i udkami.
benka
Jeśli farszu nam zostanie, możemy z niego usmażyć pulpeciki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat