Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane udka z kaszą i dynią
Mięso oddzielamy od kości i mielimy przez maszynkę (kostki możemy użyć do przygotowania wywaru na zupę).
Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, natkę, czosnek granulowany oraz sól i pieprz do smaku- wyrabiamy na gładką masę.
Farszem wypełniamy skórki z udek, spinami wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim udka z obu stron na rumiano, a potem przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 *C, pod koniec pieczenia odkrywamy, żeby się skórka bardziej zarumieniła.
Kaszę gotujemy na sypko w 2 szklankach osolonej wody.
Dynię obieramy ze skórki , kroimy w dość grubą kostkę i smażymy na tym samym maśle, które pozostało po udkach.
Gdy dynia jest już miękka dodajemy suszone śliwki i miód, przyprawiamy do smaku kurkumą , curry i imbirem.
Podajemy razem z kaszą i udkami.