Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane udka z kaszą i dynią

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 1 szkl
udka kurczaka 3 szt
śliwki suszone 150 g
dynia 300 g (hokkaido)
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
natka pietruszki 2 łyżki posiekanej
masło 2 łyżki
sól i pieprz
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat szczypta
Kurkuma mielona Prymat szczypta
miód 1 łyżka
potrzebne akcesoria kuchenne wykałaczki

Porada

Jeśli farszu nam zostanie, możemy z niego usmażyć pulpeciki.

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane udka z kaszą i dynią

Udka myjemy i osuszamy. Delikatnie zdejmujemy skórkę i ściągamy ją prawie do końca kości. Przy pomocy tasaka łamiemy kość w najcieńszym miejscu, końcówkę zostawiamy razem ze skórką.
Mięso oddzielamy od kości i mielimy przez maszynkę (kostki możemy użyć do przygotowania wywaru na zupę).
Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, natkę, czosnek granulowany oraz sól i pieprz do smaku- wyrabiamy na gładką masę.
Farszem wypełniamy skórki z udek, spinami wykałaczkami.

Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim udka z obu stron na rumiano, a potem przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 *C, pod koniec pieczenia odkrywamy, żeby się skórka bardziej zarumieniła.

Kaszę gotujemy na sypko w 2 szklankach osolonej wody.

Dynię obieramy ze skórki , kroimy w dość grubą kostkę i smażymy na tym samym maśle, które pozostało po udkach.
Gdy dynia jest już miękka dodajemy suszone śliwki i miód, przyprawiamy do smaku kurkumą , curry i imbirem.
Podajemy razem z kaszą i udkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak