Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane udka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4 szt
łopatka bez kości 400 g
ser feta 300 g
jajko 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane udka

Kroki postępowania

1
Udka z kurczaka myjemy i oczyszczamy , wysuszamy ręcznikiem papierowym.

Krok 1 - Faszerowane udka foto
2
Wyjmujemy kość z kurczaka do samego końca( obcinamy kość przy prawie samym końcu)).

Krok 2 - Faszerowane udka foto
3
Mielimy mięso i wkładamy do miseczki .

Ser feta kroimy drobno i dodajemy do mięsa.

Wbijamy jajo i dodajemy przyprawy sól i pieprz.

Krok 3 - Faszerowane udka foto
4
Mieszamy farsz i nadziewamy udka z kurczaka .
Krok 4 - Faszerowane udka foto
5
Spinamy udka wykałaczkami.

Krok 5 - Faszerowane udka foto
6
Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i układamy udka z kurczaka już nafaszerowane.

Krok 6 - Faszerowane udka foto
7
Obsypujemy odrobiną soli i czerwonej mielonej papryki .

Pieczemy godzinę w 200 stopniach ( przewracamy kurczaka w tym czasie na drugą stronę by się opiekł jednakowo)

Kiedy widzimy , że za mocno się przypiekają , przykrywamy folią aluminiową i pieczemy tak :)
Krok 7 - Faszerowane udka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 17.10.2015 16:18
fajnie wygladają
Margo1 07.09.2015 22:03
Takich jeszcze nie robiłam.
irenka 03.09.2015 19:49
przepyszny obiadek
agnieszka214 03.09.2015 16:10
smaczne i pyszne na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak