Faszerowane skrzydełka z sosem pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka z kurczaka

    1 kg
  • pieczarki

    300 g
  • cebula biała

    1,5 sztuki
  • sól

    1 sczypta
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    1 szczypta
  • Przyprawa do drobiu

    2 łyżeczki
  • Pomidory krojone z puszki

    1 sztuka
  • czosnek marynowany

    14 ząbków
  • olej do smażenia

    1 łyżka
  • BAZYLIA SUSZONA

    1,5 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki myjemy, osuszamy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy olej na patelni i wkładamy cebulę. Po 2 minutach dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Ze skrzydełek małym nożem ostrożnie usuwamy kości . Pozostawiamy końcówkę skrzydełka. Kawałki mięsa i skóry, które nam zostaną po usunięciu mielimy w rozdrabniaczu i dodajemy do pieczarek i cebuli. Skrzydełka nacieramy przyprawami i wypełniamy farszem. Końcówkę skrzydełek spinamy wykałaczką. Doprawione skrzydełka wkładamy do rękawa do pieczenia i zapiekamy w 180 C około 40 minut.
Po tym czasie skrzydełka wyjmujemy z rękawa a powstały sos przelewamy do rondelka. Skrzydełka zapiekamy już bez rękawa około 10-15 minut.
Do sosu ze skrzydełek dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku marynowanego Smak . Doprawiamy bazylią i pieprzem kolorowym ( nie dałam soli). Dusimy na małym ogniu około 15 minut.
Skrzydełka po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika. Usuwamy z nich wykałaczki i układamy na talerzyku. Skrzydełka polewamy sosem pomidorowym z czosnkiem i posypujemy kiełkami, które stanowią świetne dopełnienie tej potrawy.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kochanyptysiu 31.10.2011 09:33
świetne
Smakosz6 29.07.2011 09:08
mniam
Jolanta40 06.04.2011 19:40
cieszę się, że przepis się podoba
ZEWA 06.04.2011 12:28
pycha
ZEWA 06.04.2011 12:28
pycha
SmacznaPyza 28.03.2011 12:31
bardzo, bardzo apetyczne! udka już trybowałam, do skrzydełek podejścia nie było, ale Twój przepis tak kusi, że chyba nadszedł ten czas :-)
novita23 26.03.2011 21:38
smaczne
Jolanta40 25.03.2011 15:29
dziękuję
Anita21 25.03.2011 15:23
świetny przepis i bardzo apetyczne zdjęcie :)
ewasylwia 25.03.2011 13:50
super wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat