Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane pieczarki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

pieczarki 20 sztuk

Farsz;

karkówka wieprzowa 0,5 kg
cebula biała 2 sztuki
czosnek 6 ząbków
natka pietruszki 1 pęczek
suszona bulka 0,5 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 opakowanie
jajko 1 sztuka

Panierka

jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 150 gram
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Pieczarki nadają się zarówno na obiad, jak i jako przekąska na sylwestra :)

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane pieczarki

Kroki postępowania

1
Pieczarki obieramy i usuwamy z nich ogonki.
Krok 1 - Faszerowane pieczarki foto
2
Karkówkę należy opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić.
Krok 2 - Faszerowane pieczarki foto
3
Suchą bułkę moczymy w półmisku z wodą. Do miski ze zmielonym mięsem dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Wbijamy jajko. Dodajemy wyciśnięta z nadmiaru wody bułkę, łyżkę bułki tartej oraz przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy ręką na jednolitą masę.
Krok 3 - Faszerowane pieczarki foto
4
Każdą pieczarkę po kolei wypełniamy przygotowanym farszem mięsnym.
Krok 4 - Faszerowane pieczarki foto
5
W głębokim talerzu widelcem roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli i pieprzu.Do kolejnego głębokiego naczynia wsypujemy bułkę tartą. Każdą pieczarkę z farszem obtaczamy z dwóch stron najpierw w jajku, następnie w bułce tartej.
Krok 5 - Faszerowane pieczarki foto
6
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z dwóch stron na niewielkich ogniu tak, żeby mięso nie było surowe.
Krok 6 - Faszerowane pieczarki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak