Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pieczarki

    20 sztuk

Farsz;

  • karkówka wieprzowa

    0,5 kg
  • cebula biała

    2 sztuki
  • czosnek

    6 ząbków
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • suszona bulka

    0,5 sztuki
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • przyprawa do mięsa mielnego PRYMAT

    1 opakowanie
  • jajko

    1 sztuka

Panierka

  • jajka

    2 sztuki
  • bułka tarta

    150 gram
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Faszerowane pieczarki foto
Pieczarki obieramy i usuwamy z nich ogonki.
Krok 2 - Faszerowane pieczarki foto
Karkówkę należy opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić.
Krok 3 - Faszerowane pieczarki foto
Suchą bułkę moczymy w półmisku z wodą. Do miski ze zmielonym mięsem dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Wbijamy jajko. Dodajemy wyciśnięta z nadmiaru wody bułkę, łyżkę bułki tartej oraz przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy ręką na jednolitą masę.
Krok 4 - Faszerowane pieczarki foto
Każdą pieczarkę po kolei wypełniamy przygotowanym farszem mięsnym.
Krok 5 - Faszerowane pieczarki foto
W głębokim talerzu widelcem roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli i pieprzu.Do kolejnego głębokiego naczynia wsypujemy bułkę tartą. Każdą pieczarkę z farszem obtaczamy z dwóch stron najpierw w jajku, następnie w bułce tartej.
Krok 6 - Faszerowane pieczarki foto
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z dwóch stron na niewielkich ogniu tak, żeby mięso nie było surowe.
Pieczarki nadają się zarówno na obiad, jak i jako przekąska na sylwestra :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat