Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane dynie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Warzywa

dynia 2 sztuki
bakłażan 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 6 zabków

Przyprawy

Kminek mielony Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
Papryka słodka mielona Prymat szczypta
carry szczypta

Zioła

natka pietruszki 1 pęczek

Inne

oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane dynie

Kroki postępowania

1
Dynie myjemy, przecinamy powyżej połowy i wyciągamy środki dyń. Dynie smarujemy w środku delikatnie oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem, papryką czerwoną słodką i carry. Wkładamy do piekarnika na 20 minut w temp. 180st.
Krok 1 - Faszerowane dynie foto
2
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę. Podsmażamy cebule i czosnek do zarumienienia na patelni z niewielką ilością oliwy i dużą ilością kminku.
Krok 2 - Faszerowane dynie foto
3
Woreczek kaszy jaglanej gotujemy w wodzie aż do miękkości, natkę pietruszki drobno siekamy, a bakłażana myjemy i kroimy w kostkę (bez środka) .
Krok 3 - Faszerowane dynie foto
4
Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy bakłażana, natkę pietruszki, słoiczek mały przecieru pomidorowego, podlewamy troszkę przegotowaną wodą i dusimy do miękkości bakłażana.
Krok 4 - Faszerowane dynie foto
5
Przygotowany farsz z patelni mieszamy z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną.
Krok 5 - Faszerowane dynie foto
6
Przygotowanym farszem nadziewamy dynię i wkładamy całość ponownie do piekarnika na 15 minut temp. 180 st.
Krok 6 - Faszerowane dynie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 16.11.2015 15:07
Pomysłowe :))
ilka01 16.11.2015 14:26
super propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak