Faszerowana cukinia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 duża
  • mięso mielone

    30 dag
  • ryż

    1 torebka
  • pieczarki

    30 dag
  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • sól

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Kucharek przyprawa do potraw

  • ser żółty

    15 dag
  • olej do smażenia

  • masło

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy nasiona i obieramy ze skórki, nacieramy trochę solą.
Obrane i drobno pokrojone pieczarki dusimy na maśle.Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, dokładnie mieszamy i smażymy aż się mięso zrumieni. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy kucharkiem, pieprzem, ziołami.
Dodajemy ugotowany ryż i pieczarki, wszystko dokładnie mieszamy.
Gotową masę nakładamy do wydrążonej cukini.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy cukinię.
Pieczemy w temp. ok 180 stopni około 35-40 minut. Następnie posypujemy startym żółtym serem i jeszcze zapiekamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (41)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 27.02.2014 18:37
Zjadłabym taką :-)
Wafelek2601 12.02.2014 09:51
bardzo dobra
Dorian 24.01.2014 08:22
pyszne danie
Malinka 01.01.2014 20:25
Bardzo apetycznie się prezentuje :)
pawlito 28.11.2013 16:21
apetycznie wygląda
Bernadeta1 23.11.2013 21:41
bardzo lubię taką cukinię, szkoda że sezon tak krótko trwa
Aannkaa82 11.11.2013 18:39
Pyszny pomysł na cukinie :)
ONY_za_kare 01.09.2013 18:49
lubie taka cukinie!
adelajda 12.08.2013 09:10
taka jak lubię
Janina 14.07.2013 11:59
Pyszności;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat