Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolówka

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 6 sztuk
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
fasola czerwona 1 szklanka
kiełbasa śląska 1 sztuka
boczek wędzony 30 dag
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolówka

Dzień wcześniej namoczyć w wodzie fasolę i zostawić na noc, następnego dnia ugotować do miękkości.
Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę, a seler w mniejszą, marchew po obraniu pokroić w plasterki, a pietruszkę zostawić w całości. Warzywa przełożyć do garnka i zalać 1 litrem wody, dołożyć kilka ziaren ziela angielskiego i 2 listki laurowe, 1 łyżeczkę jarzynki oraz skórę odciętą z boczku, przykryć i gotować, kiedy warzywa są miękkie dodać fasolę razem z wodą w której się gotowała. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek i cebulę w kostkę i wszystko razem zrumienić na patelni po odsączeniu z tłuszczu dodać do garnka z zupą, jeśli tłuszczu jest za dużo to troszkę odlać, a na niewielkiej jego ilości zrobić zasmażkę dodając do niego 2 łyżki mąki pszennej. Jasną zasmażkę dodać do zupy, doprawić ją do smaku pieprzem ziołowym i prawdziwym oraz sporą ilością majeranku, całość jeszcze razem gotować kilka minut.
Zupa mi najlepiej smakuje po odgrzaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 26.02.2015 17:34
wg mnie danie typu "odstawić na noc" powinno być zaliczane w czasie jako przygotowane długo
Agnieszka-87-25 26.02.2015 15:36
lubię taką
erym 26.02.2015 15:24
klasyka, pieknie podana!
pestka 26.02.2015 14:18
to bardzo dobra zupa
Pyszota 26.02.2015 13:58
super przepis
Ewa104 26.02.2015 13:51
Bardzo lubię fasolowe i grochowe zupy. Jedyna ich wada,że nie mogę z wiadomych przyczyn ich jeść w dni, w które idę na siłownię,hihi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak