Fasolka z marchewką, papryką i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    400 gram
  • marchew

    1 duża szt
  • papryka czerwona

    1 duża szt
  • pieczarki

    150-200 gram
  • por zielona część

    1 szt
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżka
  • pieprz ziołowy Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa harissa

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    1 mały pęczek
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę wypłukać, zalać dwoma litrami zimnej wody i odstawić na 12 godzin do namoczenia. Następnie zmienić wodę i gotować 1 godzinę i 20 minut. Tuż przed końcem posolić.
Marchew pokroić w półplasterki, dodać do fasoli i gotować 20 minut.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić pora pokrojonego w plasterki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażyć razem przez 5 minut. Następnie dodać zawartość patelni do fasoli z marchewką. Dodać również pomidory w puszce, przecier pomidorowy oraz przyprawy (z wyjątkiem pieprzu). Dusić około 10-15 minut. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić danie świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat