Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka z marchewką, papryką i pieczarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 400 gram
marchew 1 duża szt
papryka czerwona 1 duża szt
pieczarki 150-200 gram
por zielona część 1 szt
pomidory krojone z puszki 1 puszka
przecier pomidorowy 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa harissa 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 mały pęczek
oliwa 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka z marchewką, papryką i pieczarkami

Fasolę wypłukać, zalać dwoma litrami zimnej wody i odstawić na 12 godzin do namoczenia. Następnie zmienić wodę i gotować 1 godzinę i 20 minut. Tuż przed końcem posolić.
Marchew pokroić w półplasterki, dodać do fasoli i gotować 20 minut.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić pora pokrojonego w plasterki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażyć razem przez 5 minut. Następnie dodać zawartość patelni do fasoli z marchewką. Dodać również pomidory w puszce, przecier pomidorowy oraz przyprawy (z wyjątkiem pieprzu). Dusić około 10-15 minut. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić danie świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak