Fasolka w sosie paprykowo-pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola

    500 g
  • papryka czerwona

    500 g
  • marchewka

    1 duża
  • koncentrat pomidorowy

    200 g
  • cebula

    1 duża
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • sól czosnkowa

  • cukier

    1-2 łyżki
  • mąka pszenna

  • smalec

    2-3 łyżki
  • oregano

  • Papryka słodka mielona Prymat

    wędzona
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę namoczyć na noc, rano dolać wody (można ją też wymienić na świeżą) i ugotować do miękkości - na 15 minut przed końcem gotowania dodać marchewkę pokrojoną w kostkę lub plasterki oraz łyżkę lub dwie wędzonej mielonej papryki.

Cebulę posiekać i zrumienić na smalcu, dodać pokrojoną w paski paprykę - przesmażyć razem kilka minut stale mieszając, podlać wodą, nakryć i udusić do miękkości. Zmiksować na gładką masę - można na końcu przetrzeć przez gęste sitko.

Do ugotowanej fasolki dodać przecier z papryki oraz koncentrat pomidorowy - ja dodaję cały słoiczek, ponieważ lubię wyraźny smak pomidorowy, a dodatkowo dobry koncentrat zagęści doskonale sos.

Dodać oregano, sól czosnkową, trochę cukru oraz świeżo zmielony kolorowy pieprz - poddusić kilka minut i zagęścić odrobiną mąki pszennej połączonej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Krótko zagotować stale mieszając.
Habibi
Całość można doprawić wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz ostrą papryką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 17.09.2014 15:21
pyszna fasolka
Habibi 17.09.2014 13:45
Zdjęcie marne, bo robione aparatem, któremu padała matryca, a niestety nie sprawdziłam jego jakości i pstryknęłam tylko jedno, jak nigdy. Ale potwierdzam, że danko smaczne i dla mięsożercy, który chwalił - choć zupełnie bez mięska czy kiełbachy ;)
Konczi 17.09.2014 12:34
bardzo smaczne połączenie :) Dla mnie świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat