Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka szparagowa z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

fasolki szparagowej żółtej 15 dag
fasolki szparagowej zielonej 15 dag
cebula
ząbek czosnku
seler naciowy 1 łodyga
pieczarek 4-6 szt
oliwy z oliwek 1 łyżka
natki pietruszki posiekanej 1 łyżka
tymianku posiekaneg 1 łyżka
sól
czarny pieprz swiezo zmielony
cukier
jogurt naturalny 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa z pieczarkami

Fasolkę oczyścić, duże strąki przekroić, wrzucić do wrzątku. Dodać szczyptę suszonego cząbru i cukru, ugotować al. dente, odcedzić, przykryć, trzymać w cieple. Cebulę i czosnek obrać, posiekać jak najdrobniej. Seler naciowy, podobnie jak rabarbar, obrać z włókien, pokroić drobno w plasterki. Kapelusze pieczarek obrać, trzonki odrzucić, kapelusze pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać mocno oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać seler i pieczarki, przykryć, dusić na małym ogniu 10 minut, następnie wrzucić tymianek. Wlać jogurt, wymieszać zdjąć z ognia. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem. Fasolkę polać sosem i posypać posiekaną natka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak