Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
fasola Jaś
1/2 kg -
przecier pomidorowy
1 szklanka -
kiełbasa
20 dkg -
boczek wędzony
10 dkg -
suszone pomidory
3 szt -
ziele angielskie
5 ziaren -
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt -
sól do smaku
-
Papryka słodka mielona Prymat
1/4 łyżeczki -
pieprz
do smaku -
majeranek
2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami
Ugotowana fasolkę solimy, dodajemy przecier lub koncentrat pomidorowy, przyprawiamy pieprzem, papryką i majerankiem.
Na patelni podsmażamy wędzony boczek pokrojony w kostkę i na tym podsmażamy półplasterki kiełbasek. Dodajemy to do fasolki, mieszamy i gotujemy chwilę razem, żeby się smaki przegryzły.
Fasolkę podajemy z chlebem lub bułką, ale można ją jeść też bez niczego.
Komentarze (9)