Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    1/2 kg
  • przecier pomidorowy

    1 szklanka
  • kiełbasa

    20 dkg
  • boczek wędzony

    10 dkg
  • suszone pomidory

    3 szt
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • sól do smaku

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • pieprz

    do smaku
  • majeranek

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę moczymy na noc, przed gotowaniem odcedzamy i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości – 1, 5-2 godziny, dodając po kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu oraz listek laurowy. W połowie gotowania dodajemy pokrojone suszone pomidory.
Ugotowana fasolkę solimy, dodajemy przecier lub koncentrat pomidorowy, przyprawiamy pieprzem, papryką i majerankiem.
Na patelni podsmażamy wędzony boczek pokrojony w kostkę i na tym podsmażamy półplasterki kiełbasek. Dodajemy to do fasolki, mieszamy i gotujemy chwilę razem, żeby się smaki przegryzły.
Fasolkę podajemy z chlebem lub bułką, ale można ją jeść też bez niczego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
barbara11561 30.11.2013 16:38
też nie robiłam z suszonymi pomidorkami:)
romanrafal 12.08.2013 15:06
fajny przepis,z suszonymi pomidorami nie jadłem
Wacław 14.06.2013 20:45
na pewno pyszna ,nie jadłem takiej
Noruas 30.11.2012 19:12
uwielbiam suszone pomidory, muszę tak spróbować!
ben-ka 03.06.2012 08:33
z suszonymi pomidorkami nie robiłam.
malaczarna23 18.02.2012 09:17
pyszna fasolka:)
pacpaw 16.01.2012 21:31
fajny pomysł z tym suszonym pomidorowym dodatkiem
agnieszka137 19.11.2011 23:43
apetyczna, też lubię:)
SmacznaPyza 19.11.2011 19:41
bardzo lubię taką fasolkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat