Fasolka po bretońsku na kiełbasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola biała

    400 g
  • kiełbasa podwawelska

    1 laska
  • marchew

    1 szt
  • koncentrat pomidorowy

    1 puszka
  • czosnek

    3 ząbki
  • ziele angielskie

    5 szt
  • liść laurowy

    2 szt
  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • tymianek

  • oregano

  • papryak słodka

  • biała cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do dużego garnka wsypujemy fasolę i zalewamy wodą (powinno być wody dwukrotnie więcej niż fasoli), zalewamy wieczorem a gotujemy dnia następnego. Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę a kiełbasę kroimy w kosteczkę. Fasolę nastawiamy na gaz i gotujemy z datkiem przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól) przez około 30 minut, następnie dodajemy startą marchewkę i dalej gotujemy. W tym czasie podpiekamy kiełbaskę z cebulą oraz z czosnkiem - całość dodajemy do fasolki - zostawiamy na gazie przez kolejne 20 minut (fasola powinna być już miękka), dodajemy koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw - majeranek, tymianek, oregano, paprykę słodką - można dodać maggi dla wyrazistego smaku. Doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasnaj 25.08.2012 20:17
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat