Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku na kiełbasie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola biała 400 g
kiełbasa podwawelska 1 laska
marchew 1 szt
koncentrat pomidorowy 1 puszka
czosnek 3 ząbki
ziele angielskie 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
majeranek
sól
pieprz
tymianek
oregano
papryak słodka
cebula biała 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku na kiełbasie

Do dużego garnka wsypujemy fasolę i zalewamy wodą (powinno być wody dwukrotnie więcej niż fasoli), zalewamy wieczorem a gotujemy dnia następnego. Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę a kiełbasę kroimy w kosteczkę. Fasolę nastawiamy na gaz i gotujemy z datkiem przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól) przez około 30 minut, następnie dodajemy startą marchewkę i dalej gotujemy. W tym czasie podpiekamy kiełbaskę z cebulą oraz z czosnkiem - całość dodajemy do fasolki - zostawiamy na gazie przez kolejne 20 minut (fasola powinna być już miękka), dodajemy koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw - majeranek, tymianek, oregano, paprykę słodką - można dodać maggi dla wyrazistego smaku. Doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 25.08.2012 20:17
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak