Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońśku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Podstawowe

fasola Jaś 50 dag średniej
kiełbasa 50 dag
boczek wędzony 30 dag
kości wędzone 1 średnia
koncentrat pomidorowy 1 słoik
cebula 2 większe

Dodatkowo

Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońśku

Fasolę moczę w wodzie na noc, odcedzam.
Przekładam do dużego garnka. Zalewam 2 litrami wody, dodaję kostkę, skórę od boczku oraz liście laurowe, gotuję przez godzinę.
W międzyczasie boczek kroję w mniejszą kostkę, kiełbasę w większą. Cebulę drobno siekam.
Boczek podsmażam, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu. Dodaję cebulę, smażę do zarumienienia. Na koniec wrzucam kiełbasę, smażę jeszcze 5 minut.
Po godzinie wyjmuję kostkę oraz skórę, miksuję część fasoli, wlewam z powrotem. Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, boczek oraz cebulę. Doprawiam 2 łyżkami majeranku, szczyptą soli oraz pieprzem (wedle naszego uznania). Gotuję kolejną godzinę.
Na koniec dodaję koncentrat, gotuję 10 minut, aby sos zgęstniał. Ewentualnie doprawiam do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 10.04.2017 14:51
lubimy taką fasolkę :-)
Krzysztof15 08.04.2017 08:54
bardzo lubię
gusia1000 08.04.2017 00:44
Lubię to danie.
Wafelek2601 07.04.2017 19:37
Bardzo lubię
olkaaa 07.04.2017 19:26
już dawno nie robiłam
MonikaW 07.04.2017 18:51
uwielbiam fasolkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak