Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 200 g
kiełbasa śląska 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
boczek wędzony 100 g
passata pomidorowa 400 ml
czosnek 3 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
oregano 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolę opłukać, następnie wsypać do garnka, zalać zimną wodą, odstawić najlepiej na całą noc do namoczenia.
Następnego dnia odcedzić, wlać nową wodę i gotować do miękkości na małym ogniu ok. 1 godzinę, pod koniec gotowania lekko posolić.
Boczek i cebulę drobno pokroić w kosteczkę.
Kiełbasę w plasterki.
Na patelni wytopić boczek, dodać cebulę i na samym końcu kiełbasę. Mieszać żeby się nic nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek.
Całość dodać do fasolki.
Zalewamy passatą pomidorową, dodajemy też wszystkie przyprawy. i gotujemy ok. 15 minut, żeby smaki przeszły.

Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.01.2017 21:40
proszę o sprawdzenie kategorii kaloryczność przepisu
Madzai 13.01.2017 21:47
Super danie :)
w mojej kuchni 13.01.2017 15:39
syte smaczne danie
mirosława4 13.01.2017 12:52
pożywne danie
pestka 13.01.2017 12:33
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak