Fasolka po bretońsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • fasola Jaś

    500 g
  • kiełbasa drobiowa

    1 szt. (z piersi kurczaka)
  • kiełbasa

    1 szt. (z szynki)
  • pomidory krojone z puszki

    1 szt.
  • koncentrat pomidorowy

    0,5 słoiczka
  • cebula biała

    1 duża szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej rzepakowy do smażenia

PRZYPRAWY

  • cukier trzcinowy

    3 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • cząber

    1 łyżeczka
  • Czosnek staropolski Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/4 łyżeczki
  • kminek Prymat

    1 szczypta
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 ziarenka
  • Owoc jałowca cały Prymat

    6 szt.
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 szczypta
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fasolka po bretońsku foto
Fasolka po bretońsku kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa. Uwielbiam smak polskiej fasoli Jaś skąpanej w mocno pomidorowym i aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem lekkiej kiełbasy. Mój przepis na fasolkę zawiera wyraźną nutkę pikanterii, a także czosnku, ziół i owoców jałowca :)

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę przebieramy, płuczemy, zalewamy wodą (5 cm ponad ziarna) i odstawiamy do namoczenia na około 10 godzin (najlepiej na noc).
Na drugi dzień zalewamy ją świeżą wodą i gotujemy do miękkości (około 1,5 godziny na małym ogniu) w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty sody oczyszczonej, liścia laurowego, ziela angielskiego i owoców jałowca.

Krok 2 - Fasolka po bretońsku foto
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na odrobinie oleju rzepakowego.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku foto
Obie kiełbasy kroimy w plasterki, dodajemy je do cebulki i chwilę przesmażamy do momentu lekkiego zarumienienia kiełbasy.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku foto
Następnie dodajemy pomidory krojone, koncentrat, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: cukier trzcinowy, majeranek, cząber, czosnek staropolski, kminek oraz pieprz cayenne i dusimy wszystko około 5 minut.
Krok 5 - Fasolka po bretońsku foto
Powstały sos pomidorowy z kiełbasą dodajemy do garnka z fasolą, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 20 minut.

Gotową fasolkę możemy podać ze świeżym pieczywem i ulubionymi ziołami.

Najbardziej uwielbiam fasolkę po bretońsku na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki i aromaty doskonale przejdą między sobą :D

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marzut 16.04.2016 14:51
Pyszna fasolka
noninka77 15.04.2016 20:00
Już dawno nie robiłam.
agaK. 15.04.2016 18:45
Moje smaki:)
Barbara13 15.04.2016 17:47
Pyszny klasyk!
w mojej kuchni 15.04.2016 15:21
pyszne jedzonko podano
Maridka19 15.04.2016 14:58
Pyszna musi być ta fasolka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat