Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    500 g
  • kiełbasa podwawelska

    500 g
  • boczek wędzony

    350 g
  • cebula biała

    2 szt
  • Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • mąka pszenna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Fasolka po bretońsku

Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc. Rano fasolę gotujemy aż do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w piórka i podsmażamy. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i również podsmażamy, a następnie dodajemy wszystko do miękkiego grochu i jeszcze gotujemy, gdyby było mało wody to należy dolać. Dodajemy przecier i przyprawę do fasoli. Na suchej patelni zarumieniamy mąkę, następnie dodajemy trochę wody i mieszamy żeby nie było grudek. I dodajemy do garnka i mieszamy żeby się zasmażka wymieszała dobrze z całą zupą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Róża1 30.04.2015 10:01
bardzo smaczne danie :-)
ppaulina 08.02.2015 12:58
też taką robię
w mojej kuchni 30.01.2015 17:22
smaczne jedzonko do zjedzenia
Franciszek 30.01.2015 16:56
Też lubię taką fasolkę
Ola1young 30.01.2015 15:54
lubie fasolke z Jaskiem ;)
Sroczka 30.01.2015 15:36
Bardzo lubię fasolkę po bretońsku.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat