Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 0.5 opakowanie
kiełbasa 3 laski
boczek 15 dkg
łopatka bez kości 20 dkg
cebula szt
ziele angielskie 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
kostka rosołowa szt
Koperek suszony Prymat łyżeczka
Zasmażka:
tłuszcz
mąka
sól, pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolkę moczymy dzień wcześniej,tak aby woda ją pokrywała. Następnego dnia dolewamy pół litra wody i gotujemy fasolkę do miękkości. W tym czasie kroimy drobno boczek, kiełbasę i łopatkę. Najpierw podsmażamy te ostatnią później dodajemy resztę mięsa oraz cebulę posiekaną w piórka. Kiedy fasolka jest już miękka dodajemy przecier oraz podsmażone mięso z cebulką. Wrzucamy ziele ang, liść laurowy, kostkę rosołową oraz dodajemy suszonego koperku. Gotujemy ok 15 minut po czym dodajemy zasmażkę zrobioną z tłuszczu i mąki. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze 5minut. Podajemy!
Można fasolkę zamrozić,ja to zrobiłam w plastikowym pojemniku ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 18.02.2014 07:51
to co lubię :)
Rafał10 11.04.2013 10:43
ale dawno nie jadłam!
Jodaj 20.02.2013 10:56
uwielbiam :)
ONY_za_kare 16.02.2013 15:57
taka jak lubie
babajaga1969 07.02.2013 18:34
smaczna, taką lubię, chociaż dawno nie robiłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak