Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś
0.5 opakowanie
kiełbasa
3 laski
boczek
15 dkg
łopatka bez kości
20 dkg
cebula
szt
ziele angielskie
4 ziarna
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt
Sklep Prymat
kostka rosołowa
szt
Koperek suszony Prymat
łyżeczka
Zasmażka:
tłuszcz
mąka
sól, pieprz
do smaku
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolkę moczymy dzień wcześniej,tak aby woda ją pokrywała. Następnego dnia dolewamy pół litra wody i gotujemy fasolkę do miękkości. W tym czasie kroimy drobno boczek, kiełbasę i łopatkę. Najpierw podsmażamy te ostatnią później dodajemy resztę mięsa oraz cebulę posiekaną w piórka. Kiedy fasolka jest już miękka dodajemy przecier oraz podsmażone mięso z cebulką. Wrzucamy ziele ang, liść laurowy, kostkę rosołową oraz dodajemy suszonego koperku. Gotujemy ok 15 minut po czym dodajemy zasmażkę zrobioną z tłuszczu i mąki. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze 5minut. Podajemy!
Można fasolkę zamrozić,ja to zrobiłam w plastikowym pojemniku ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 18.02.2014 07:51
to co lubię :)
Rafał10 11.04.2013 10:43
ale dawno nie jadłam!
Jodaj 20.02.2013 10:56
uwielbiam :)
ONY_za_kare 16.02.2013 15:57
taka jak lubie
babajaga1969 07.02.2013 18:34
smaczna, taką lubię, chociaż dawno nie robiłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak