Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 0,5 kg
sól do smaku
kiełbasa 0,5 kg
boczek 20 dag
cebula 3 szt
pomidory krojone z puszki 1 puszka
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4-5 ziarenek
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Najlepsza jest fasolka gdy trochę postoi a wszystkie smaki się przegryzą. Idealnie nadaje się do słoików lub do mrożenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolę zalać ciepłą wodą i odstawić na noc (ok.12 godz.).
Następnego dnia odlać wodę z fasoli, zalać świeżą wodą i gotować na małym ogniu do miękkości (ok. 1 godz.) Podczas ok 30 min. gotowania dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.

W czasie kiedy fasola się gotuje:
Pokroić boczek w drobną kostkę i i podsmażyć na oleju. Następnie pokroić w kostkę kiełbasę i dodać do smażonego boczku. Podsmażyć. Do smażonych wędlin dodać przecier pomidorowy i chwilkę jeszcze wszystko razem smażyć.
Wędliny dodać do fasolki.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do fasolki.
Do gotującej się fasolki dodać pomidory z puszki. Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz oraz majeranek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.02.2017 20:44
bardzo dobra
Janina 20.01.2017 16:36
Bardzo lubię;))
bertpvd 19.01.2017 22:12
pyszna fasolka
olkaaa 19.01.2017 20:47
już dawno nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak