Przepis i sposób przygotowania na: Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem w koszulce
Kroki postępowania
W 2 woreczki foliowe włożyć po 1/2 łyżeczki masła, wbić do każdego jajko, lekko posolić. Zawiązać szczelnie woreczki.
Obłożyć sałatami. Sałaty skropić dresingiem z oleju i soku z cytryny.
Jajko posypać lekko mieloną papryką.
* Gotuję makaron do tego dania na bardziej miękki bo nie mieszam go z sosem tak jak to robią włosi by część jego wchłonął .A to z jednego powodu - nie podoba mi się wygląd takiego wymieszanego z sosem szpinakowym makaronu - wolę jak są rozdzielone.
** dokładam do woreczka masło by rozpuszczając się natłuszczało woreczek i zapobiegało przyklejaniu sie białka do woreczka. Natłuszczałam woreczki olejem ale pozostawiał na jajku ledwo wyczuwalny smak, a ja jajek na oleju nie lubię. Tu masło pełni podwójną rolę - natłuszcza woreczek i nadaje smaku jajkom. A po rozcięciu woreczka przy nakładaniu jajka na potrawę polewam tym masłem makaron.