Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem w koszulce

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mrożony szpinak 12,5 dag
makaron Farfale 10 dag
masło 2 łyżki
jajko 2 sztuki
sól do smaku 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
wywar warzywny 1/2 szklanki
mix sałat kolorowych 1 garść
natka pietruszki 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
ser topiony 15 (kremowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem w koszulce

Kroki postępowania

1
W tym czasie.Na patelnię wlać wywar warzywny ( bulion ) .Włożyć masło ( odłożyć 1 łyżeczkę ).Zagotować. Dorzucić pokruszony zamrożony szpinak i natkę pietruszki. Gotować chwilę by szpinak sie rozmroził.
Krok 1 - Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem w koszulce foto
2
Dorzucić rozdrobnione serki i dusić mieszając aż się rozpuszczą ,a sos zrobi się kremowy. Doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową.
Krok 2 - Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem w koszulce foto
3
Nastawić w małym garnku wodę na gotowanie jajek w koszulkach.
W 2 woreczki foliowe włożyć po 1/2 łyżeczki masła, wbić do każdego jajko, lekko posolić. Zawiązać szczelnie woreczki.
Krok 3 - Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem w koszulce foto
4
Wrzucić do wrzątku i gotować delikatnie obracając woreczkiem w wodzie ( łyżką ) by jajko ugotowało się równomiernie przez ok. 3 minuty ( zależy od wielkości jajek .**
Krok 4 - Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem w koszulce foto
5
Nastawić osoloną wodę na makaron. Wrzucić na wrzącą makaron i gotować mieszając aż będzie trochę bardziej miękki niż al'dente.*Odcedzić makaron.
Krok 5 - Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem w koszulce foto
6
Polewać sosem. Na makaronie układać jajko w koszulce ( lekko je naciąć by zaczęło wypływać żółtko).
Obłożyć sałatami. Sałaty skropić dresingiem z oleju i soku z cytryny.
Jajko posypać lekko mieloną papryką.
* Gotuję makaron do tego dania na bardziej miękki bo nie mieszam go z sosem tak jak to robią włosi by część jego wchłonął .A to z jednego powodu - nie podoba mi się wygląd takiego wymieszanego z sosem szpinakowym makaronu - wolę jak są rozdzielone.
** dokładam do woreczka masło by rozpuszczając się natłuszczało woreczek i zapobiegało przyklejaniu sie białka do woreczka. Natłuszczałam woreczki olejem ale pozostawiał na jajku ledwo wyczuwalny smak, a ja jajek na oleju nie lubię. Tu masło pełni podwójną rolę - natłuszcza woreczek i nadaje smaku jajkom. A po rozcięciu woreczka przy nakładaniu jajka na potrawę polewam tym masłem makaron.
Krok 6 - Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem w koszulce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 18.05.2013 09:27
poezja smaku :)
beniaminek 17.05.2013 22:58
fajne danie
Bernadeta1 17.05.2013 21:21
bardzo smaczne a pomysł z gotowaniem jajek rewelacyjny
Renata9 17.05.2013 20:57
ciekawe danie
Janina 17.05.2013 20:49
Bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak