Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fale dunaju

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki

mąka tortowa 300 g
cukier 250 g
margaryna 1 szr
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 szt
jajko 5 szt
mleko 1/2 szk
jabłka 2-3 szt

masa

masło 1 kostka
budyń śmietankowy 2 szt
mleko 0,5 litra
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 szt
galaretka czerwona 2 szt
maliny mrożone 2 szklanki
wrzątek 700 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Fale dunaju

Kroki postępowania

1
Margarynę lub masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym i żółtkami.
Krok 1 - Fale dunaju foto
2
Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,wymieszać.
Krok 2 - Fale dunaju foto
3
Pianę z białek ubić ,dodać do całości i trochę mleka.
Krok 3 - Fale dunaju foto
4
Wymieszać , większą połowę wyłożyć na przygotowaną blaszkę .
Krok 4 - Fale dunaju foto
5
Do reszty dodać kakao i resztę mleka ,wymieszać .
Krok 5 - Fale dunaju foto
6
Wyłożyć na tamto ciasto i rozsmarować .
Krok 6 - Fale dunaju foto
7
Jabłka obrać ,pokroić w plasterki ,ułożyć na cieście .Upiec w 180 stopniach do suchego patyczka.
Krok 7 - Fale dunaju foto
8
Po wystudzeniu posmarować masą z ugotowanego budyniu z mlekiem i utartego z cukrem i cukrem waniliowym i masłem .Ułożyć mrożone lub świeże maliny na wierzchu .
Krok 8 - Fale dunaju foto
9
Polać tężejącą galaretką .
Krok 9 - Fale dunaju foto
10
Wstawić do lodówki aby stężało .
Krok 10 - Fale dunaju foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 31.12.2016 18:05
Bardzo dobry
w mojej kuchni 31.12.2016 00:57
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak