Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fale Dunaju

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 1/2 łyżeczki
jajko 5 sztuk
cukier 1 szkl
cukier wanilinowy 1 opakowanie
margaryna 250 g
budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 500 ml
cukier kryształ 1/2 szkl
kakao 2 łyż
masło 200 g
jabłka

Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju

Żółtka ucieramy z 1 szkl cukru, cukrem wanilinowym oraz margaryną. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajmy ubitą na sztywną pianę z białek i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wylewamy na wyłożoną papierem formę, a do drugiej dodajemy kakao i 2 łyż wody i dokładnie mieszamy. Ciemne ciasto wylewamy na jasne. Na wierzchu układamy cząstki jabłek. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok 40 - 45 min.
Budynie i cukier rozpuszczamy w 1 szkl mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i ciągle mieszając chwilę gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Zimny budyń miksujemy z masłem na gładki krem.
Krem wykładamy na upieczony i wystudzony placek. Całość posypujemy startą czekoladą lub polewamy polewą czekoladową.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 16.11.2013 16:47
bardzo pięknie wyszły, mega apetyczne fale dunaju
Ewelina38 22.09.2013 16:19
przepyszny placuszek
Katarzyna59 08.06.2013 20:18
bardzo smaczne, pyszności
Piter 31 13.04.2013 08:50
Świetne ciacho.
cooleczka 04.12.2012 18:25
prezentuje się wspaniale :)
Adam/ZUB3R 29.11.2012 14:54
wspaniałe
sara1 25.11.2012 13:48
smaczne ciacho
Angelika10 28.09.2012 18:39
mniam
kamyk 26.09.2012 22:21
super ciacho
caralajna 19.09.2012 17:07
wspaniale się prezentuje
TEtalicha 29.08.2012 14:24
cudowne
fictor123 06.08.2012 15:30
super
iziona 02.08.2012 19:26
A ja robiłam już nie raz i jest pyszne
dwa pokoje z kuchnią 02.08.2012 06:21
mam ten przepis i jeszcze nigdy go nie wykorzystałam, muszę spróbować
Rafał10 01.08.2012 23:05
wygląda tak apetycznie że aż ślinka mi na klawiaturę poleciała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak